W najbliższym czasie planuję zrobić pierwszy serwis olejowy; przebieg będzie 6500-7000km. Wiem, że panuje tu opinia o stosowaniu 0W40 (VW 502.00), a więc przejście na stałe wymiany co rok lub co maks. 15tys. U mnie kolejna wymiana wg planu będzie w kwietniu 2015, czyli za kolejne 8-9tys., a dalsze chce robić co roku, co u mnie będzie się wiązać z przebiegami 15-18tys. km jak nic się nie zmieni, przy czym autostrada/miasto/trasa to u mnie każde po 1/3 i jeżdżę spokojnie. Stąd jestem jednak przekonany bardziej do VW 504.00 i olejów LL 5W30, bo niestety 0W40, ani 0W30, ku którym byłbym skłonny, nie ma z tą normą.
Po przejrzeniu kart technicznych, na papierze na mój gust najlepiej wyglądają:
1) Castrol Edge Professional LongLife III 5W30
i
2) Valvoline SynPower Xtreme XL-III C3 5W30 (ten lepiej wygląda, ale nie wiem jaki poziom SAPS jest - teoretycznie powinien być low lub max. mid SAPS)
A teraz moje pytania:
1) Jaki inny olej zgodny z normą VW 504.00 polecilibyście do 1.4TSI CHPA i dlaczego akurat ten?
2) Dlaczego wszyscy tutaj tak odradzają markę Castrol? Mimo, że kiedyś czytałem od początku ten wątek, to jednak nie rzuciły mi się w oczy takie rażące konkretne negatywy, które by przekreślały np. olej wspomniany powyżej. Może czegoś nie doczytałem?
Po przejrzeniu kart technicznych, na papierze na mój gust najlepiej wyglądają:
1) Castrol Edge Professional LongLife III 5W30
i
2) Valvoline SynPower Xtreme XL-III C3 5W30 (ten lepiej wygląda, ale nie wiem jaki poziom SAPS jest - teoretycznie powinien być low lub max. mid SAPS)
A teraz moje pytania:
1) Jaki inny olej zgodny z normą VW 504.00 polecilibyście do 1.4TSI CHPA i dlaczego akurat ten?
2) Dlaczego wszyscy tutaj tak odradzają markę Castrol? Mimo, że kiedyś czytałem od początku ten wątek, to jednak nie rzuciły mi się w oczy takie rażące konkretne negatywy, które by przekreślały np. olej wspomniany powyżej. Może czegoś nie doczytałem?
Komentarz